Over ons

Over ons

Een stukje geschiedenis

's Gravenmoer wordt voor het eerst vermeld in 1293. Het is ontstaan als veenkolonie en hoorde oorspronkelijk bij het Graafschap Holland dat een gedeelte van het gebied ten zuiden van de rivier de Maas in bezit had. In het bewuste jaar gaf graaf Floris V vijftien hoeven wilderten in den Groten Ham aan Steven van Waalwijk. In 1326 sprak men van vijftien hoeven venes, legghende in Sgraven moer. Samen met Roosendaal wordt 's Gravenmoer genoemd als oudste veenkolonie van Nederland. Er lag een turfvaart, die echter in de loop van de 15e eeuw verzandde, waarna in de 16e eeuw de 's Gravenmoerse Vaart werd gegraven.

Van het begin af aan was 's Gravenmoer een schippersplaats, waar gehandeld werd in turf, stro en rijshout. Uiteindelijk kwam aan de turfwinning en later ook aan de scheepvaart een einde. In 1950 werd de haven gedempt.

In 1421 werd het dorp tijdens de Sint-Elisabethsvloed zwaar getroffen.
In de zestiende eeuw kwam het dorp via de contacten die de schippers hadden, in aanraking met de Reformatie en werd het gewonnen voor de "nije leer". In 1610 werd een predikant aangesteld. De eeuwen daarna bleef 's Gravenmoer een protestantse enclave in een rooms-katholieke streek.

Gedurende de Tachtigjarige Oorlog probeerde het dorp aansluiting te vinden bij Brabant, maar het werd in 1734 bij Holland gevoegd. In 1814, na de Franse tijd, werd het dorp definitief bij de nieuw gevormde provincie Noord-Brabant gevoegd. Tot 1997 vormde 's Gravenmoer een zelfstandige gemeente, waarna het bij Dongen werd gevoegd.

's Gravenmoer is een van de weinige plaatsen in westelijk Noord-Brabant die nog veengebied aan de oppervlakte kent, omdat de plaats, in tegenstelling tot meer noordelijk gelegen plaatsen, niet zodanig overstroomd is dat er zich een kleilaag op het veen heeft gevormd. Daarom bleek de grond geschikt voor tuinbouw. Het slagenlandschap, volgens welk principe het veen werd ontgonnen, is hier en daar nog duidelijk te herkennen.

Direct ten westen van 's Gravenmoer stroomt de Donge, die tevens de gemeentegrens vormt. Langs de Donge liggen een aantal kleinere natuurgebiedjes. Ook in de kom van 's Gravenmoer ligt een parkje tussen de Martinuskerk en de Donge.

Ten zuiden van 's Gravenmoer ligt de Hoge Dijk, die vroeger de grens tussen de Baronie van Breda en het Graafschap Holland vormde.

Over ons
Wat onze gasten zeggen
Enorm genoten van de sfeer, het eten en goed betaalbaar !
Anouk Rensen
Hier tijdens een motorrit met een groep van 9 man gestopt voor lunch. Van tevoren hadden we gebeld met een aankomsttijd van +/- 11.30u. Uiteindelijk kwamen we door wegomleggingen pas rond 12.00u aan. Dit was geen probleem! De mensen waren super vriendelijk en chill. We hebben lekker buiten gezeten en wat gegeten. De gerechten waren groot, goed gevuld en lekker. Precies wat je wilt tijdens een lange rit. De prijs-kwaliteit is dan ook erg goed. De locatie heeft achter een eigen parkeerplaats, is groot en heeft meerdere ruimten. Ik kan me voorstellen dat je hier een goed feestje zou kunnen houden. Het enige minpunt was de geur en staat van de toiletten. Maar hé! Als je kan plassen, er wc papier is en je kan doortrekken dan heb je alles wat je nodig hebt😉
Manon